Vakantie in de Harz

De Harz: een veelzijdig vakantiegebied!

De Harz is een middelgebergte in het midden van Duitsland. Vanaf de Middeleeuwen was de Harz een belangrijk mijnbouwgebied, maar dat is nu verleden tijd. De laatste mijn sloot in 2007. De Harz is een belangrijk toeristisch gebied, met prachtige natuurgebieden, rotspartijen, stuwmeren, grotten, historische stadjes en kuuroorden. Ook voor wintersport biedt de Harz talloze mogelijkheden.


Kaart Harz Duitsland


Weer en klimaat

Het weer in de zomermaanden is vergelijkbaar met dat van Nederland. In de winter is het in de Harz wat kouder en valt er vaker en meer sneeuw.


Verkeer

De Harz is per auto of motor goed te bereiken. Het landschap kent flinke hoogteverschillen. Sterke hellingen en scherpe bochten zijn daardoor geen uitzondering. In de winter zijn winterbanden een must. Ook kan in de winter het gebruik van sneeuwkettingen op sommige plaatsen verplicht zijn.


Openbaar vervoer

In de Harz rijden alleen nog smalspoortreinen. Voor de treinliefhebber is dat geen probleem. In tegendeel: treinen door de Harz is echt een genot. De spoorbanen voeren je door het prachtige schilderachtige landschap. De trein rijdt tussen de plaatsen Wernigerode, Nordhausen, Quedlinburg en de Brocken (de hoogste berg van de Harz). Andere plaatsen zijn bereikbaar met de bus. De Harzer Urlaubs-Ticket maakt het mogelijk gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer (bus- en tramverbindingen) in de Landkreis Harz.


Bezienswaardigheden

Het Nationalpark Harz beslaat ongeveer 10% van het gebergte en is een belangrijk natuurgebied. In de Harz vind je vele historische stadjes en steden zoals Aschersleben, Eisleben, Quedlinburg en Duderstadt. Ook de Middeleeuwse kloosters in Drübeck, Ilsenburg und Michaelstein zijn een bezoekje waard. Ook zijn er talloze kastelen en ruines, zoals Schloss Wernigerode en Burgruine Scharzfels. Een aanrader is een ritje met de eerdergenoemde smalspoortrein. In de oude mijn Büchenberg-Elbingerode worden rondleidingen gegeven

Tips Op vakantie in de Harz