Winterbanden in Duitsland

Verplicht of niet?

Vaak is er onduidelijkheid over de vraag of winterbanden in Duitsland nu wel of niet verplicht zijn. Hier kun je lezen hoe het nu precies zit.


Wat zegt de wet?

In de Duitse wet staat nergens expliciet vermeld dat winterbanden verplicht zijn. Wel is per wet bepaald dat de auto gedurende het hele jaar aangepast moet zijn aan weersomstandigheden. Dat betekent dus, dat de auto in de winter aangepast moet zijn aan winterse weersomstandigheden.

Winterse omstandigheden zijn volgens de wet in elk geval ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.


De praktijk

Het zonder winterbanden rijden in de winter is dus niet strafbaar als er geen winterse weersomstandigheden zijn. Het kan dat natuurlijk wel worden als het weer omslaat. Het gebruik van winterbanden in de wintermaanden is dus sterk aan te raden. Mocht je tóch zonder winterbanden tijdens de wintermaanden door Duitsland rijden, houdt dan de weersverwachtingen goed in de gaten!


Boetes

Voor het tijdens winterse weersomstandigheden rijden zonder winterbanden kun je beboet worden. De boete wordt hoger als je vanwege het niet gebruiken van winterbanden hinder of een verkeersongeluk veroorzaakt.


De juiste banden

De 'juiste banden' zijn winterbanden met banden met de markering 'M+S', een sneeuwvlok-symbool en de zg. 'all weather' -banden. Het profiel van de banden moet minstens 1,6 mm diep zijn. De aanbevolen profieldiepte is minimaal 4 mm.

Belangrijke update: Per 1 januari 2018 zijn de regels aangescherpt. Vanaf nu moeten alle nieuw gemonteerde banden en wielen voorzien zijn met het zogeheten three-peak mountain snowflake -symbool.

Banden met het M+S symbool die zijn geproduceerd vóór 2018 mogen nog tot uiterlijk 30 september 2024 rijden in Duitsland.


Niet alleen winterbanden

De wet heeft niet alleen betrekking op het gebruik van winterbanden: de héle auto moet aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Dat betekent dat ook zaken als verlichting, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof en de ruitenwissers in orde moeten zijn.

Tips Winterbanden in Duitsland - verplicht of niet?